Witamina B12 zwana także kobalaminą stanowi niezwykle cenny składnik odżywczy dla naszego organizmu. Jej rola nie ogranicza się tylko do przemiany białkowej, tłuszczowej i węglowodanowej.
Witamina B12 odpowiada za apetyt, dobry nastrój oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Poza tym jej niedobór może powodować anemię, ponieważ witamina B12 bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. Szczególną rolę witamina ta odgrywa w rozwoju układu kostnego. Jest więc ważna dla dorastających dzieci a także kobiet w okresie menopauzalnym.
Rola i źródła witaminy B12
Najskuteczniejszą formą przyswajania witaminy B12 jest dostarczanie jej w pokarmach pochodzenia zwierzęcego tj. mięso wołowe, drób, podroby. Ponadto sporą zawartość witaminy mają także jaja, ryby, owoce morza, mleko. Niedobór witaminy może powodować niedokrwistość, która przyczynia się do zaburzeń układu pokarmowego. Innymi skutkami mogą być zaburzenia w funkcjonowaniu mózgu, depresje, drętwienie rąk i zmęczenie. Brak witaminy występuje także w przypadkach wielu schorzeń tj. stwardnienie rozsiane, choroba Alzheimera, neuropatią cukrzycową. Stany zapalne ust, nasilone bóle miesiączkowe czy nieprzyjemny zapach to także skutki małej ilości witaminy B12 w organizmie. Przyswajanie witaminy B12 niesie pozytywne skutki dla procesu wchłaniania innych substancji m.in. witaminy A. Ponadto wapń, witaminy E oraz B6 ułatwiają przyswojenie witaminy B12.
Najczęstsze objawy niedoboru witaminy B12
– zaburzenia pamięci, koncentracji, stany lękowe,
– drgawki, zaburzenia równowagi, stany zapalne
– rozwój anemii złośliwej
Należy pamiętać, że objawy niedoboru witaminy B12 nie są od razu rozpoznawalne. Niepokój mogą budzić zmęczenie, brak koordynacji kończyn, zadyszka czy brak utrzymania równowagi. Wówczas należy natychmiast zmodyfikować swoją dietę i zaopatrzyć się w suplementy diety. Na niedobór witaminy B12 narażeni są przede wszystkim wegetarianie. W ich posiłkach nie ma produktów zwierzęcych, dlatego powinni uzupełniać swój jadłospis w pokarmy zawierające kwas foliowy a także produkty mleczne.