Chociaż niejednokrotnie o nim słyszeliśmy, nie do końca potrafimy określić, jakie jest jego lecznicze zastosowanie i z czego powstał. Tymczasem jego systematyczne przyjmowanie znacząco podnosi odporność. Poznano go dopiero w latach 60. XX wieku, dziś cieszy się sporą popularnością. Czym więc jest tran?
Tran to rodzaj tłuszczu otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza. Ponieważ zawiera sporą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A i D usprawnia pracę mózgu, wzmacnia odporność oraz poprawia codzienne funkcjonowanie organizmu.
W składzie tranu znajdują się m.in.: kwasy omega-3, omega-6 oraz witamina D3, która jest niezbędna do prawidłowego wzrostu dzieci i młodzieży. Również dorośli oraz osoby w podeszłym wieku mogą spożywać tran.
Dlaczego tran wspomaga pracę naszego organizmu?
Przede wszystkim kwasy tłuszczowe, które zawarte są w tranie, usprawniają układ odpornościowy. Witamina A niweluje drobnoustroje, regeneruje błony śluzowe. Jednak nie zaleca się tranu podczas antybiotykoterapii za względu na osłabienie organizmu. Udowodniono, że tran znacząco wspomaga pracę mózgu. Dzieje się to za sprawą kwasów tłuszczowych, które poprawiają jego ukrwienie oraz umożliwiają swobodny przepływ bodźców nerwowych. Dlatego też, aby dzieci nie miały problemów z koncentracją, zaleca się poranne spożywanie tranu.
Dobroczynne działanie tranu doceniają także osoby, które walczą z tzw. „złym” cholesterolem (LDL). Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w tranie zmniejszają jego ilość, a podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu (HDL). Tran pomaga także w regulacji ciśnienia krwi.
Inne zalety spożywania tranu:
Przede wszystkim jest naturalną substancją, która zmniejsza ryzyko występowania nowotworów. Ponadto ułatwia przyswajanie fosforu i wapnia, produkuje progesteron, pozytywnie wpływa na enzymy wątrobowe, chroni skórę, działa dobroczynnie na wzrok i układ nerwowy. Jest idealnym suplementem diety dla kobiet w okresie menopauzy. Zaleca się go także podczas wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego. Spożywać go powinny osoby palące papierosy i nadużywające alkoholu, a także wszyscy ci, którzy cierpią z powodu artretyzmu i bólu stawów. Regularne spożywanie tranu zapobiega chorobie wieńcowej, zmniejsza krzepliwość krwi a także ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Tran wspomaga rozwój kości oraz kształtowanie zębów. Badania dowiodły, że picie tranu powoduje lepszy komfort psychiczny i chroni przed depresją. Pobudzając syntezę immunoglobulin, tran wzmacnia naszą odporność. Łagodzi objawy astmy i alergii.
Należy pamiętać o rozsądnym spożywaniu tranu. Jego nadmierna ilość może doprowadzić do hiperwitaminozy. Nie zaleca się przyjmowania tranu podczas sporego nasłonecznienia, gdyż grozi to pojawieniem się przebarwień na skórze.
Tran dla niemowląt?
Również malutkie dzieci po 6. miesiącu życia mogą spożywać tran. Jednak ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli maluch dodatkowo zażywa witaminę D3. Tran wskazany jest także dla dzieci nadpobudliwych, gdyż wspomaga ich koncentrację, logiczne myślenie i powoduje, że stają się spokojniejsze.