Chociaż w Polsce jest znany i coraz bardziej doceniany, nadal wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z jego licznych właściwości.
Tymczasem dawne chińskie księgi medyczne zawierają informacje o jego wartości i leczniczym zastosowaniu. W składzie imbiru znajdują się substancje żywicowe np. gingerol, zinferon oraz składniki olejku eterycznego tj. zingiberd. Dzięki nim imbir posiada lekko gorzkawy smak. Azjaci stosują imbir nie tylko w kuchni, ale także jako lekarstwo na przeziębienie i mdłości. Uważają, że imbir wykazuje działanie oczyszczające. Imbir docenia się, ponieważ ułatwia trawienie, leczy wzdęcia, chroni przed zakrzepicą, łagodzi nudności. Jest dodawany do leków stosowanych na chorobę lokomocyjną. Poprawia koncentrację i funkcjonowanie mózgu. Ponieważ w swoim składzie zawiera substancje przeciwzapalne, przynosi ulgę podczas grypy i przeziębienia. Działa kojąco na stawy i mięśnie. W medycynie stosuje się go jako dodatek do maści i plastrów rozgrzewających. Wykorzystuje się go także w leczeniu infekcji jamy ustnej. Poleca się go podczas grypy, ponieważ działa rozgrzewająco.
Komu odradza się imbir
Na imbir powinny uważać matki karmiące piersią oraz kobiety w ciąży. Specyficzny ostry smak imbiru może działać niekorzystnie. Imbir odradza się także osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego.
W przemyśle kosmetycznym
Imbir dodaje się do kosmetyków wyszczuplających. Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Znajduje się również w składzie wielu perfum.
Imbir świeży a suszony
Imbir suszony łagodzi reumatyzm, pomaga przy biegunce i wymiotach. Świeży korzeń imbiru stosuje się przy gorączce, kaszlu czy zatruciach pokarmowych.
Imbir w kuchni
Zastosowanie kulinarne imbiru sprawia, że
wykorzystuje się go w wielu potrawach. Może być spożywany w plasterkach, marynowany, mielony lub suszony. Aromatyczny i ostry smak imbiru pozwala nadać każdemu daniu charakteru. Jako przyprawa dodawany jest do sałatek owocowych, konfitur i kompotów a także dań obiadowych tj. sosów, rosołu i mięs. Natomiast zimą z dodatkiem imbiru warto przygotować grzane piwo.