W ostatnim czasie wzrosło zainteresowanie zależnością pomiędzy mikroflorą bakteryjną jelit a ludzkim zdrowiem. Najnowsze badania znacznie powiększyły obszar wiedzy na ten temat. Jelito grube do końca XX wieku było postrzegane jako miejsce wtórnej absorpcji wody, jonów oraz zagęszczenia niestrawionego pożywienia.
Funkcjonowanie jelit i stan zdrowia ludzkiego organizmu są ściśle powiązane, głównie ze względu na wielkość zachodzących tam procesów biochemicznych. Występowanie bakterii produkujących szkodliwe substancje (np. toksyny, metan, amoniak, itd.) może być przyczyną wielu chorób. Procesy te mogą być skutecznie hamowane przez tzw. przyjazną probiotyczną mikroflorę jelit. Probiotyki to żywe drobnoustroje, które korzystnie oddziałują na organizm człowieka. Mikroorganizmy te potrafią przetrwać niszczące działanie kwasu żołądkowego, kwasów żółciowych i enzymów trawiennych, są zdolne do kolonizacji i rozwoju w jelitach.
Probiotyki wykazują wszechstronne właściwości:
- zapobiegają namnażaniu się drobnoustrojów patogennych;
- mogą wspomagać wchłanianie niektórych składników pokarmowych;
- stymulują właściwą perystaltykę jelit;
- niektóre z nich wytwarzają witaminy, np. witaminę K, witaminy z grupy B;
- łagodzą objawy nietolerancji laktozy;
- i inne.
Według najnowszego stanu wiedzy w jelitach żyje od 400 – 500 różnych gatunków mikroorganizmów. Ogólna masa bakterii jelitowych występujących w organizmie człowieka wynosi od 1-1,5 kg.
Skład flory bakteryjnej jelit (gatunki, liczba) ma decydujący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Powszechnie wiadomo, że ok. 80% wszystkich komórek immunologicznych organizmu znajduje się w przewodzie pokarmowym, dlatego też tak ogromne znaczenie ma utrzymanie równowagi mikrobiologicznej. Korzystną mikroflorę jelit tworzą następujące gatunki bakterii: Lactobacillus (Lb.), Streptococus (Sc.) i Bifidobacterium (B.). Warto wspomnieć, że tylko niektóre gatunki wykazują właściwości probiotyczne, m.in.: Lactobacillus acidpophilus, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum i Bifidobacterium longum.
Przewód pokarmowy płodu jest jałowy. W momencie, gdy dziecko opuszcza ciało matki po raz pierwszy kontaktuje się z bakteriami w kanale rodnym. Formowanie się flory bakteryjnej przewodu pokarmowego noworodka rozpoczyna się w czasie pierwszych godzin po narodzeniu i jest zależne od składników zawartych w mleku matki (jeden z najistotniejszych powodów przemawiający za karmieniem piersią). Spożywanie mleka matki wpływa na rozwój pożytecznych bakterii, które mogą stanowić nawet 95% flory jelitowej noworodka. Włączenie do diety mieszanek, a w późniejszym wieku wpływ innych szkodliwych czynników, powoduje znaczny spadek korzystnych mikroorganizmów.
Skład naszej flory bakteryjnej nie jest stały, lecz ulega nieustającym zmianom. W przewodzie pokarmowym mogą być również obecne szkodliwe bakterie. Niektóre z nich mają wyłącznie niekorzystny wpływ na organizm, natomiast inne (tzw. ,,dwulicowe”) sporadycznie mogą odgrywać pożyteczną rolę, np. synteza witamin. Alarmujące wyniki badań wskazują, że ilość korzystnych drobnoustrojów w jelicie grubym w populacji ludzi dorosłych nie przekracza 12%, a u niektórych osób spada nawet do 1-2%.
Jakie czynniki mogą niszczyć florę jelitową?
Powszechnie wiadomo, że flora bakteryjna w znacznym stopniu jest niszczona przez antybiotyki. Zadaniem antybiotyków jest zwalczanie szkodliwych patogenów. Jednak ich działanie nie jest wybiórcze: wraz z niekorzystnymi bakteriami równocześnie są niszczone przyjazne mikroorganizmy. Z tego powodu, po terapii antybiotykowej wskazana jest odbudowa mikroflory przewodu pokarmowego przy pomocy probiotyków.
Inne czynniki niszczące przyjazne bakterie to palenie tytoniu, złe nawyki żywieniowe (zbyt ostre i tłuste pokarmy) oraz często spożywany alkohol.
Niekorzystny wpływ na florę bakteryjną mają również mikroorganizmy występujące w różnych regionach świata, będące przyczyną tzw. ,,biegunek podróżnych” lub inne stany towarzyszące biegunkom (np. niestrawność).
Należy również wspomnieć, że bardzo powszechnym czynnikiem, wywołującym zaburzenie prawidłowej równowagi bakteryjnej jest stres.
Firma CaliVita® International wychodząc naprzeciw najnowszym odkryciom i oczekiwaniom klientów prezentuje nowy suplement diety – ProbioBalance. Produkt ten zapewnia utrzymanie prawidłowej równowagi mikroflory jelit i właściwe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, w efekcie wspiera również system odpornościowy organizmu. ProbioBalance to kompleksowa formuła, zawierająca 4 miliardy trzech różnych gatunków bakterii probiotycznych: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum. Ponadto ProbioBalance, oprócz bakterii naturalnie występujących w przewodzie pokarmowym człowieka, został wzbogacony w prebiotyki (fruktooligosacharydy – FOS). Prebiotyki to oporne na trawienie składniki pożywienia, stanowiące doskonałą pożywkę dla mikroflory probiotycznej (zwłaszcza, gdy brakuje odpowiednich składników pokarmowych). Najczęściej stosowane są fruktooligosacharydy, należące do grupy węglowodanów (oligosacharydów). Fruktooligosacharydy chronią kolonie drobnoustrojów przed zniszczeniem oraz stymulują ich rozwój.
Produkty zawierające probiotyki i prebiotyki nazywane są synbiotykami.
ProbioBalance jest dostępny w formie smacznych tabletek do ssania, idealnych dla osób, które mają kłopoty z połykaniem dużych tabletek.
Literatura ProbioBalance: Probiotikumok és humán egészség (Probiotics and Human Health), edited by Sándor Szakály Dr.
W ostatnim czasie wzrosło zainteresowanie zależnością pomiędzy mikroflorą bakteryjną jelit a ludzkim zdrowiem. Najnowsze badania znacznie powiększyły obszar wiedzy na ten temat. Jelito grube do końca XX wieku było postrzegane jako miejsce wtórnej absorpcji wody, jonów oraz zagęszczenia niestrawionego pożywienia.
Funkcjonowanie jelit i stan zdrowia ludzkiego organizmu są ściśle powiązane, głównie ze względu na wielkość zachodzących tam procesów biochemicznych. Występowanie bakterii produkujących szkodliwe substancje (np. toksyny, metan, amoniak, itd.) może być przyczyną wielu chorób. Procesy te mogą być skutecznie hamowane przez tzw. przyjazną probiotyczną mikroflorę jelit. Probiotyki to żywe drobnoustroje, które korzystnie oddziałują na organizm człowieka. Mikroorganizmy te potrafią przetrwać niszczące działanie kwasu żołądkowego, kwasów żółciowych i enzymów trawiennych, są zdolne do kolonizacji i rozwoju w jelitach.
Probiotyki wykazują wszechstronne właściwości:
- zapobiegają namnażaniu się drobnoustrojów patogennych;
- mogą wspomagać wchłanianie niektórych składników pokarmowych;
- stymulują właściwą perystaltykę jelit;
- niektóre z nich wytwarzają witaminy, np. witaminę K, witaminy z grupy B;
- łagodzą objawy nietolerancji laktozy;
- i inne.
Według najnowszego stanu wiedzy w jelitach żyje od 400 – 500 różnych gatunków mikroorganizmów. Ogólna masa bakterii jelitowych występujących w organizmie człowieka wynosi od 1-1,5 kg.
Skład flory bakteryjnej jelit (gatunki, liczba) ma decydujący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Powszechnie wiadomo, że ok. 80% wszystkich komórek immunologicznych organizmu znajduje się w przewodzie pokarmowym, dlatego też tak ogromne znaczenie ma utrzymanie równowagi mikrobiologicznej. Korzystną mikroflorę jelit tworzą następujące gatunki bakterii: Lactobacillus (Lb.), Streptococus (Sc.) i Bifidobacterium (B.). Warto wspomnieć, że tylko niektóre gatunki wykazują właściwości probiotyczne, m.in.: Lactobacillus acidpophilus, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum i Bifidobacterium longum.
Przewód pokarmowy płodu jest jałowy. W momencie, gdy dziecko opuszcza ciało matki po raz pierwszy kontaktuje się z bakteriami w kanale rodnym. Formowanie się flory bakteryjnej przewodu pokarmowego noworodka rozpoczyna się w czasie pierwszych godzin po narodzeniu i jest zależne od składników zawartych w mleku matki (jeden z najistotniejszych powodów przemawiający za karmieniem piersią). Spożywanie mleka matki wpływa na rozwój pożytecznych bakterii, które mogą stanowić nawet 95% flory jelitowej noworodka. Włączenie do diety mieszanek, a w późniejszym wieku wpływ innych szkodliwych czynników, powoduje znaczny spadek korzystnych mikroorganizmów.
Skład naszej flory bakteryjnej nie jest stały, lecz ulega nieustającym zmianom. W przewodzie pokarmowym mogą być również obecne szkodliwe bakterie. Niektóre z nich mają wyłącznie niekorzystny wpływ na organizm, natomiast inne (tzw. ,,dwulicowe”) sporadycznie mogą odgrywać pożyteczną rolę, np. synteza witamin. Alarmujące wyniki badań wskazują, że ilość korzystnych drobnoustrojów w jelicie grubym w populacji ludzi dorosłych nie przekracza 12%, a u niektórych osób spada nawet do 1-2%.
Jakie czynniki mogą niszczyć florę jelitową?
Powszechnie wiadomo, że flora bakteryjna w znacznym stopniu jest niszczona przez antybiotyki. Zadaniem antybiotyków jest zwalczanie szkodliwych patogenów. Jednak ich działanie nie jest wybiórcze: wraz z niekorzystnymi bakteriami równocześnie są niszczone przyjazne mikroorganizmy. Z tego powodu, po terapii antybiotykowej wskazana jest odbudowa mikroflory przewodu pokarmowego przy pomocy probiotyków.
Inne czynniki niszczące przyjazne bakterie to palenie tytoniu, złe nawyki żywieniowe (zbyt ostre i tłuste pokarmy) oraz często spożywany alkohol.
Niekorzystny wpływ na florę bakteryjną mają również mikroorganizmy występujące w różnych regionach świata, będące przyczyną tzw. ,,biegunek podróżnych” lub inne stany towarzyszące biegunkom (np. niestrawność).
Należy również wspomnieć, że bardzo powszechnym czynnikiem, wywołującym zaburzenie prawidłowej równowagi bakteryjnej jest stres.
Firma CaliVita® International wychodząc naprzeciw najnowszym odkryciom i oczekiwaniom klientów prezentuje nowy suplement diety – ProbioBalance. Produkt ten zapewnia utrzymanie prawidłowej równowagi mikroflory jelit i właściwe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, w efekcie wspiera również system odpornościowy organizmu. ProbioBalance to kompleksowa formuła, zawierająca 4 miliardy trzech różnych gatunków bakterii probiotycznych: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum. Ponadto ProbioBalance, oprócz bakterii naturalnie występujących w przewodzie pokarmowym człowieka, został wzbogacony w prebiotyki (fruktooligosacharydy – FOS). Prebiotyki to oporne na trawienie składniki pożywienia, stanowiące doskonałą pożywkę dla mikroflory probiotycznej (zwłaszcza, gdy brakuje odpowiednich składników pokarmowych). Najczęściej stosowane są fruktooligosacharydy, należące do grupy węglowodanów (oligosacharydów). Fruktooligosacharydy chronią kolonie drobnoustrojów przed zniszczeniem oraz stymulują ich rozwój.
Produkty zawierające probiotyki i prebiotyki nazywane są synbiotykami.
ProbioBalance jest dostępny w formie smacznych tabletek do ssania, idealnych dla osób, które mają kłopoty z połykaniem dużych tabletek.
Literatura ProbioBalance: Probiotikumok és humán egészség (Probiotics and Human Health), edited by Sándor Szakály Dr.