Smak oregano zna każdy z nas, ponieważ coraz częściej zioło to używane jest jako dodatek do wielu potraw. Doskonały aromat stanowi kwintesencję zup, sałatek, mięs, jarzyn czy spaghetti. Tymczasem właściwości przyprawy były doceniane nie tylko w kuchni.
W starożytności zioło to wykorzystywano w wielu schorzeniach. 3000 lat p.n.e. Babilończycy stosowali specjalne odmiany oregano w leczeniu dolegliwości. Egipcjanie konserwowali żywność, a sam Nostradamus używał oregano na powiększone węzły chłonne. Chińscy medycy odkryli, że zioło to jest skutecznym lekarstwem na gorączkę i biegunkę. Ponadto uważano, że roślina doskonale sprawdza się w leczeniu chorób serca oraz zapalenia płuc. Kwiaty, liście i łodyga przyprawy zawierają korzystne dla naszego zdrowia sole mineralne tj. wapń, żelazo, magnez, cynk, potas oraz flawonoidy, które działają przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Oregano jest doskonałym naturalnym antybiotykiem. Witaminy C, beta karoten, witamina K, witaminy z grupy B wzmacniają odporność, dlatego warto spożywać napary i nalewki z rośliny. Wyciąg z oregano jest pomocny podczas przeziębienia, stanów zapalnych, Ti attendono numerosi giochi emozionanti come la roulette gratis live, regina dei tavoli dei migliori casinò del mondo, il Casino Hold’em, nuova versione del popolare poker texano. chorobach układu oddechowego. Kieliszek nalewki wskazany jest podczas bólu głowy. Poza tym dobrze wpływa na przewód pokarmowy, trawienie, apetyt, prawidłową pracę jelit oraz odpowiedni poziom cukru we krwi. Oregano zaspokaja dzienne spożycie witaminy A oraz kwasów omega-3. Oprócz wewnętrznego użytku zaleca się także stosowanie olejków eterycznych, które rozluźniają mięsnie.
Najlepsze oregano pozyskuje się w Europie. Za najintensywniejsze uważa się oregano greckie. Przyprawa występuje także w Azji Środkowej. W Polsce znana jest jedynie lebiodka pospolita, która kwitnie
od czerwca do września. Ziele to wykorzystywane jest w bólach reumatycznych, nieżytach żołądka. Ponadto usuwa produkty przemiany materii, poprawia pracę całego organizmu.
Niesłodzona herbata z oregano jest stosowana do płukania jamy ustnej ze względu na działanie przeciwgrzybiczne. Kobietom cierpiącym na bóle menstruacyjne zaleca się żucie kilku liści oregano w celu złagodzenia dolegliwości. Oregano okazuje się szczególnie cennym ziołem w zwalczaniu grzyba Candida albicans, który wywołuje trudne do wylecznia grzybice. Drożdżak Candida żyje w jelicie grubym człowieka i żywi się resztkami substancji odżywczych. Na tego typu dolegliwości wskazane jest spożywanie olejku z oreganu.
W okresie jesienno-zimowym szczególnie zaleca się stosowanie inhalacji z użyciem rośliny. Wówczas jesteśmy narażeni na wiele infekcji. Ich powodem może być również nieodpowiedni styl życia, nieustanne zmęczenie, brak aktywności fizycznej. Tymczasem zdobycze natury mogą okazać się cenniejszym lekiem niż jakikolwiek antybiotyk. Stres towarzyszący każdego dnia, zwłaszcza w pracy, warto rozładować za pomocą niepozornych ziół takich jak oregano. Udowodniono, że oprócz cennych dla naszego zdrowia właściwości leczniczych, roślina ta korzystnie wpływa na układ nerwowy oraz samopoczucie. Ma działanie uspokajające. Jeżeli więc skarżymy się na codzienne dolegliwości, cierpimy na zimową chandrę, dobrze jest znaleźć złoty środek dla naszego organizmu.