Koncentracja to skupienie się na obserwacji, czy analizie jakiegoś obiektu, rozwiązywanym problemie. Istnieje kilka czynników wpływających na naszą koncentrację. W obecnych czasach życie narzuca nam ogromne tempo, dodatkowo natłok spraw i obowiązków sprawia, iż ciągle jesteśmy zmęczeni i zestresowani. Pozbawiony sił organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować, wtedy również nie możemy się skupić nad wieloma czynnościami. Niebagatelny wpływ na naszą koncentrację i sprawność intelektualną ma właściwa dieta. Niedobór składników odżywczych może spowodować obniżenie biegłości umysłu, problemy z pamięcią.
Składniki, zawarte w pokarmach uruchamiają mechanizmy wpływające na intelektualne funkcje mózgu. Stymulują m.in. chemiczne substancje zwane neuroprzekaźnikami, niezbędne do przekazywania sygnałów między komórkami nerwowymi. Bez impulsów nerwowych przetwarzanie informacji docierających do mózgu byłoby niemożliwe.
Substancje wpływające na koncentrację:
* Lecytyna – związek naturalnie występujący w organizmie, należy do fosfolipidów, które stanowią 25% suchej masy mózgu. Lecytyna stanowi ważny składnik błon komórkowych. Zwiększa aktywność neuroprzekaźników w mózgu, umożliwiając przenoszenie informacji między komórkami. Dzięki temu odgrywa ważną rolę w procesach zapamiętywania i uczenia się. Główne składniki lecytyny to cholina i inozytol. Cholina uczestniczy w procesie emulgowania cholesterolu, zapobiegając jego gromadzeniu się w wątrobie oraz w ścianach naczyń krwionośnych ( Super soya lecithin 1200 , Triple Potency Lecithin);
* Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – omega 3: są składnikiem komórek nerwowych oraz błon komórkowych. Pełnią bardzo istotne funkcje we właściwym rozwoju układu nerwowego i regulują gospodarkę tłuszczową (Omega 3);
* Witaminy z grupy B: Witamina B1 (tiamina) oddziałuje korzystnie na układ nerwowy, m.in. poprzez ochronę otoczki mielinowej przed rozpadem i zanikiem. Witamina B6 (pirydoksyna) jest niezbędna do prawidłowej czynności układu nerwowego, ponieważ ma wpływ na wytwarzanie substancji odgrywających tu ważną rolę, czyli serotoniny, dopaminy czy kwasu aminomasłowego. Odpowiedni stan odżywienia witaminą B6 zwiększa sprawność procesów myślowych, La promozione sara attiva nel periodo che va dal 25 giugno al 1 luglio 2013, e bisognera sfidare gli altri giocatori giocando proprio alla versione di slot machine che si chiama immortal Romace. zapobiega apatii, bezsenności, poprawia samopoczucie. Witamina B12 (kobalamina) uczestniczy w tworzeniu otoczki mielinowej ochraniającej komórki nerwowe, a także neuroprzekaźników nerwowych, które ułatwiają przepływ informacji między komórkami. Ponadto witamina B12 wraz z kwasem foliowym bierze udział w procesie wytwarzania metioniny zapewniającej dobry nastrój. Dzięki temu witamina B12 ułatwia osiągnięcie równowagi psychicznej, pomaga w uczeniu się i skupieniu uwagi. Wpływa na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, zapobiega zmęczeniu, rozdrażnieniu. Kwas foliowy jest istotny do produkcji endorfin – hormonów szczęścia. Bierze on również udział w produkcji serotoniny i noradrenaliny – substancji neurostymulujących. Serotonina ma działanie uspokajające, odpowiada za odpowiednią ilość snu. Noradrenalina z kolei ma wpływ na aktywność i dynamikę w ciągu dnia. Odpowiednia podaż kwasu foliowego zmniejsza objawy związane ze zmęczeniem, niepokojem, bezsennością, roztargnieniem, kłopotami z pamięcią, Zaleca się spożycie kwasu foliowego kobietom planującym ciążę i w okresie ciąży, ze względu na korzystny wpływ na rozwój płodu. Niacyna (witamina PP lub witamina B5) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, obwodowego układu nerwowego. Właściwa podaż niacyny zapobiega przewlekłemu zmęczeniu, osłabieniu pamięci, rozdrażnieniu, wpływa na lepszą koncentrację. (Stress Management B-Complex);
* Witaminy wykazujące właściwości antyoksydacyjne, np. witamina C (C-500, C Plus Flavonoids) i witamina E (Vitamin E), chronią komórki przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników;
* Składniki mineralne: wapń i magnez – wpływają na prawidłowe przewodnictwo nerwowe; żelazo i cynk – odpowiadają za prawidłowe procesy poznawcze (Power Mins).
Uzupełnienie diety w powyższe składniki, w połączeniu z odpoczynkiem, aktywnością fizyczną na świeżym powietrzu, czytaniem książek, przyswajaniem wiedzy, itp., zapewni nam odpowiednią pracę układu nerwowego, a jednocześnie zwiększy zdolności intelektualne, poprawi pamięć i koncentrację. A to natomiast ułatwi nam funkcjonowanie w wymagającym biegłości umysłu świecie.