Codziennie jesteśmy narażeni na toksyny nie tylko ze źródeł zewnętrznych, ale również z wewnętrznych, które zaburzają homeostazę organizmu. Stan homeostazy oznacza, że nasz organizm pozostaje w równowadze wewnętrznej. Balans ten zostaje zaburzony, gdy spożywamy więcej, niż nasz organizm może wykorzystać lub spożywamy określone substancje, które są toksyczne. Niekorzystne działanie może zależeć od dawki, częstotliwości podania czy siły toksyny.
Toksyną jest każda substancja, która wywołuje podrażnienie i/lub poważne skutki w organizmie, zaburzając biochemiczne czy też narządowe funkcje organizmu. Codziennie jesteśmy narażeni na coraz nowsze i silniejsze substancje chemiczne, zanieczyszczenia powietrza i wody, promieniowanie i energię nuklearną.
Najczęstsze mechanizmy ekspozycji na czynniki toksyczne to: inhalacje (palenie, zanieczyszczenie powietrza, wypełnienia amalgamatowe zębów), droga doustna (pozostałości chemiczne w żywności, substancje chemiczne w wodzie, leki), iniekcje (szczepionki, tatuaże), absorpcja (substancje chemiczne z materiałów syntetycznych, farb, plastików, pestycydy i nawozy chemiczne rozpylane na trawinkach) i napromieniowanie (zdjęcia rentgenowskie, elektrownie jądrowe, próby nuklearne, telefony i nadajniki komórkowe, monitory komputera i telewizyjne, urządzenia mikrofalowe, sieć wysokiego napięcia, transmisja radiowa i satelitarna). Większość leków, sztuczne dodatki do żywności i alergeny mogą tworzyć toksyczne elementy w organizmie. W rzeczywistości każda substancja w określonych warunkach może być toksyczna.
Nasz organizm wytwarza toksyny również podczas pełnienia swoich codziennych funkcji. Aktywność biologiczna, komórkowa i fizyczna wytwarza substancje, które powinny zostać usunięte. Wolne rodniki są biochemicznymi toksynami. Inne są wynikiem fermentacji, procesów gnilnych i jełczenia niestrawionego pokarmu, jak również odwodnienia i zaburzeń odżywiania. Właściwie działające procesy eliminacji toksyn są niezbędne dla zdrowia. Do najczęstszych objawów zatrucia zalicza się: bóle głowy, uczucie zmęczenia, dolegliwości ze strony błon śluzowych, zaburzenia trawienia, objawy alergiczne oraz nadwrażliwość na chemiczne, zapachowe i syntetyczne czynniki środowiska.
Odtruwanie pociąga za sobą zmiany w sposobie odżywiania i stylu życia. Unikanie przetworzonej żywności, cukru, kawy, alkoholu, tytoniu i leków minimalizuje obciążenia toksynami. Kolejne kroki w procesie detoksykacyjnym to picie odpowiednich ilości czystej i niegazowanej wody, zwiększenie ilości błonnika poprzez wprowadzenie do diety większych ilości owoców i warzyw, czy stosowanie suplementów diety.
Liquid Chlorophyll – suplement diety, zawiera chlorofilinę (sól sodowo-miedziową chlorofilu) uzyskaną z lucerny siewnej, która jest skoncentrowanym źródłem chlorofilu „a” i „b”. Chlorofilina w przeciwieństwie do chlorofilu rozpuszczalnego w tłuszczach, jest rozpuszczalna w wodzie.
Lucerna siewna jest jednym z najlepszych źródeł białka, chlorofilu, karotenu, witaminy A (retinol), D (kalcyferol), E (tokoferole), B6 (pirydoksyna), K (filochinony) i kilku enzymów trawiennych. Dzięki głębokiemu systemowi korzeniowemu, który zapewnia dobrą absorpcję składników mineralnych, lucerna jest dobrym źródłem wapnia, magnezu, fosforu, żelaza potasu i pierwiastków śladowych.
Badania sugerują, że może ona w wątrobie oraz jelicie cienkim unieczynniać chemiczne kancerogeny pokarmowe. Pomaga usunąć toksyny i neutralizować kwasy. Bogata w chlorofil i składniki odżywcze, alkalizuje i odtruwa organizm, zwłaszcza wątrobę.
Źródło: Liquid Chlorophyll nowość w odżywianiu. Nutrition & Health, Rocznik 10, Nr 1 (37), CaliVita® International Polska, Styczeń 2007.
Inne produkty CaliVia® zawierające składniki wspomagające oczyszczanie organizmu to: ParaProtex, Nopalin, Green Care, Spirulina Max, Pure Yucca i Power Mins.