Nieustannie słyszymy od lekarzy, dietetyków czy z telewizji, że powinniśmy jeść więcej ryb. Badania wykazały, że spożywanie ryb ma ogromny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.
Ich podstawowym składnikiem jest białko oraz tłuszcz bogaty w witaminy A i D. Dlatego też szczególnie poleca się ryby takie jak: łosoś, makrela, sardynka czy śledź. Za najzdrowszą rybę uważa się łososia. W jego składzie znaleźć można m.in.: kwas elikozapentaenowy oraz dokozaheksanenowy, witaminy z grupy B (B6 i B12). Ponadto spożywanie łososia redukuje zły cholesterol oraz obniża ciśnienie krwi. Osoby zmagające się z problemami skórnymi lub wypadaniem włosów i łamaniem paznokci, powinny wprowadzić ryby, zwłaszcza łososia, do swojej diety. Łosoś bogaty jest w związki mineralne tj. selen, fosfor, magnez czy żelazo. Zalecany jest szczególnie chorym na tarczycę ze względu na spore występowanie jodu. Oprócz składników odżywczych, wpływa również na zdrowie psychiczne, ponieważ zwiększa poziom serotoniny-hormonu szczęścia. Ryby powinny być również podawane małym dzieciom od 3 roku życia, jeżeli nie wykazują one nadwrażliwości alergicznej. Regularne jedzenie ryb, przynajmniej 2 razy w tygodniu chroni organizm przed stanami zapalnymi, chorobami krążenia, miażdżycą a także wzmacnia odporność.
Jak najlepiej przyrządzić ryby?
Zaleca się gotowanie ryb na parze lub pieczenie w folii. Są to najlepsze sposoby przygotowania ryb, ponieważ, nie pozbawiają ich cennych związków i witamin. Mniej polecane jest smażenie, jeśli już to na niewielkiej ilości oliwy.
Jak uniknąć ryb skażonych metalami ciężkimi?
Ponieważ ryby zdane są na pokarm dostępny w wodzie, przyswajają również szkodliwe substancje. Dobrze więc kupować ryby hodowane przez człowieka np. łososie, pstrągi lub karpie. Odradza się spożywanie rekinów, które zawierają duże ilości metali.
Ryby cenne dla kobiet
Wiele kobiet skarży się na bóle menstruacyjne. Systematyczne jedzenie ryb może przyczynić się do ich złagodzenia.
Okazuje się, że Polacy nadal jedzą zbyt małą ilość ryb. Warto więc docenić jej właściwości i częściej wprowadzać do swojego menu.