

Witamina D odgrywa bardzo ważną rolę w rozwoju dzieci i młodzieży. Już od narodzin podaje się ją niemowlętom, zwłaszcza tym karmionym piersią, ponieważ mleko matki nie zawiera jej odpowiednich ilości.
Uzupełnianie niedoboru polega na podawaniu regularnych dawek witaminy po konsultacji z pediatrą. Zarówno brak witaminy D, jak i jej nadmiar mogą być niebezpieczne dla zdrowia człowieka.
Rola witaminy D w organizmie
Witamina D zwiększa wchłanianie fosforu i wapnia, dzięki czemu wpływa na prawidłowe ukształtowanie kości i stan uzębienia. Jest także składnikiem nerek, serca, mózgu, mięśni. Zapobiega stanom zapalnym skóry. Jej brak może doprowadzić do krzywicy u dzieci a także rozmiękczenia kości (zwiększa się ryzyko osteoporozy), pogorszenia słuchu, wypadania zębów czy zapalenia spojówek. Nieprawidłowe funkcjonowanie organizmu może wynikać także ze zbyt dużej dawki witaminy D. Najczęstszymi objawami przedawkowania są: biegunka, brak apetytu, nudności, częste oddawanie moczu i bóle głowy. Zwiększa się także ryzyko miażdżycy oraz kamicy nerkowej.
Jaka ilość witaminy powinna być podawana w ciągu doby?
Ponieważ żyjemy w klimacie umiarkowanym i ilość światła słonecznego jest ograniczona, zwłaszcza jesienią i zimą, należy uzupełniać niedobory witaminy D. Małe dzieci powinny przyjmować 400 jednostek międzynarodowych na dobę. W przypadku noworodków, które zbyt mało ważą, zaleca się 600 j.m. Dla kobiet w ciąży wskazana jest dawka 400 j.m. na dobę.
W jaki sposób uzupełniać niedobór witaminy?
Zaleca się nie tylko doustne podawanie preparatów farmaceutycznych. Ważną rolę pełni tryb życia dziecka. W dzisiejszych czasach plac zabaw coraz częściej zamienia się na komputer. Dobrze jest, aby dziecko bawiło się na świeżym powietrzu, wychodziło na spacer i korzystało z pięknej pogody. Zimową porą, kiedy słońca jest mało, należy zadbać o uzupełnianie niedoboru poprzez dostarczanie odpowiedniej żywności, w której witamina D się znajduje. Są to produkty mleczne tj. ser biały i żółty, kefir, maślanka, jogurty. Spora ilość witaminy znajduje się również w rybach
morskich (najlepiej duszonych lub gotowanych na parze, ponieważ nie tracą cennych właściwości i minerałów).