Grupa krwi B wykształciła się około 15 tysięcy lat p.n.e. wśród Himalaistów. Dzisiaj na świecie żyje około 18% przedstawicieli tej grupy. Jej posiadacze cieszą się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.
Tolerują produkty mleczne i mięso, dzięki czemu cieszą się wysoką odpornością. Rzadko zmagają się z chorobami cywilizacyjnymi, aczkolwiek są narażeni na syndrom chronicznego zmęczenia, problemy przemiany materii i choroby układu krążenia. Jeżeli jednak przestrzegają właściwiej diety, ich stan zdrowia może diametralnie się poprawić. Stosowanie odpowiedniego menu korzystnie wpływa na metabolizm, skuteczność insulinową, odporność na bakterie i wirusy. Aby cieszyć się zdrowiem, osoby z grupą krwi B, powinny pamiętać o zażywaniu magnezu, który odpowiada za prawidłową przemianę materii.
Częstą dolegliwością przedstawicieli grupy B jest zapalenie pęcherza i dróg moczowych. Wynika to z obecności bakterii E.coli, z którymi układ odpornościowy nie radzi sobie zbyt dobrze. W celu wzmocnienia krwi i odporności, ludziom z grupą B, radzi się stosowanie lecytyny. Znajduje się ona np. w soi. Korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie ma także wysiłek fizyczny. Osobom z grupą B zaleca się więc jazdę na rowerze, tenis, górskie wędrówki. Przedstawiciele grupy B lubią wyzwania, nie boją się świata, kochają podróże. Często zmieniają miejsca swojego pobytu. Nie służy im rywalizacja. Z natury są spokojni. Kobiety posiadające tę grupę uważane są za impulsywne.
Program żywnościowy dostosowany do grupy krwi B
Menu dla grupy B jest rozmaite. Nie ma w
nim wielu produktów, na które trzeba uważać. Najbardziej wskazane jest mięso tj. dziczyzna, baranina, jagnięcina, królik. Unikać powinni bekonu, kaczki, wieprzowiny. Ryby i owoce morza, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu to: dorsz, flądra, szczupak i sardynki. Niewskazane zaś są ostrygi, ślimaki i małże. Produkty mleczne tj. mleko, jogurty, ser feta, kefiry są bardzo dobrze tolerowane przez przedstawicieli grupy B. Uważać należy jedynie na lody. Niewskazane jest spożywanie tradycyjnego oleju. Zastąpić go może oliwa z oliwek. Wśród produktów zbożowych przyswajane są orkisz, owies, otręby owsiane i ryżowe, mąka owsiana i ryżowa, wafle ryżowe. Unikać należy jęczmienia i kukurydzy (które sprzyjają tyciu), pszenicy, żyta, chleba pszennego, żytniego oraz mąki jęczmiennej, pszennej i żytniej. Warzywa, które powinny znaleźć się w codziennej diecie to bakłażan, brokuły, brukselka, buraki, gorczyca, kapusta czerwona i biała, kalafior, ziemniaki, marchew, wszystkie rodzaje papryki. Niewskazane mogą być dynia, karczochy, oliwki, pomidory i rzodkiew. Ananas, banany, jeżyny i winogrona to owoce, które organizm przedstawicieli grupy B akceptuje najbardziej. Mniej tolerowane są rabarbar, opuncja oraz granaty. Przyprawy, które mogą znaleźć się jako dodatek do dań to curry, chrzan, imbir, pietruszka. Niewskazane zaś są pieprz biały i czarny oraz cynamon. Podobnie jak przedstawiciele pozostałych grup, również osoby z grupą B nie powinny spożywać coca-coli. Odradza się im także likiery destylowane i napoje gazowane. Mogą pić zieloną herbatę i napar z imbiru oraz sok winogronowy, żurawinowy i ananasowy. Powinni unikać soku pomidorowego.
Dieta a waga
Osoby z grupą B powinny szczególnie uważać na to, co spożywają ze względu na przemianę materii. Wpływ na efektywny metabolizm mają produkty tj. jaja, wątroba, zielone warzywa, mięso. Ich przyswajanie przyczynia się do spadku wagi. Jeżeli zaś w menu przedstawicieli grupy krwi B znajdą się kukurydza, orzeszki ziemne, gryka, pszenica oraz rośliny strączkowe, dochodzi wówczas do zakłócenia funkcji wątroby, co powoduje spowolnienie procesu przemiany materii. Ten rodzaj żywności może wywołać zatrzymanie płynów w organizmie i hipoglikemię, czyli spadek cukru we krwi. Pokarmy te są źródłem lektyny glutenowej, która zakłóca proces trawienny i zostaje zmagazynowana w postaci tłuszczu. Ponieważ osoby z grupą krwi B nie mają tendencji do zapadania na choroby tarczycy, nie muszą robić wiele, aby stracić na wadze, wystarczy trzymać się diety, a efekty pojawią się w
niedługim czasie.