Osoby posiadające grupę krwi A stanowią około 30 % populacji. Badania dowiodły, że przedstawiciele grupy A to ludzie spokojni, niekonfliktowi, lecz bardziej narażeni na stres.
Ich przodkowie prowadzili rolniczy tryb życia, żywili się darami przyrody. Ich układ trawienny najlepiej tolerował warzywa i owoce, dlatego też posiadacze grupy A swoje menu powinni opierać właśnie na takiej żywności. Ważną rolę w diecie osób z grupą A odgrywają witaminy z grupy B, zwłaszcza B12 oraz kwas foliowy. Niedobór witaminy B12 może spowodować schorzenia neurologiczne, zaś brak kwasu foliowego przyczynia się do rozwoju anemii. Przedstawiciele grupy A częściej chorują na nowotwory, m.in. raka żołądka i gruczołu sutkowego. Konieczne jest, aby w ich diecie znalazły się lecytyna, magnez oraz witaminy C, E oraz selen.
Zalecenia żywnościowe przedstawiają się następująco
Osoby z grupą krwi A powinny dostarczać organizmowi świeżej i nieprzetworzonej żywności. Dobrze jest spożywać dużą ilość protein zawartych w roślinach, które są z łatwością trawione. Przedstawiciele grupy A narażeni są na choroby cywilizacyjne tj. cukrzyca, rak, choroby serca. Mają niski poziom enzymów trawiennych i kwasów żołądkowych. W tej sytuacji odradza się im spożywanie białek i nabiału. Ważnym składnikiem diety są ryby, owoce i warzywa. Mięso nie jest niezbędnym produktem, dlatego zaleca się je jeść w postaci gotowanej lub duszonej i w małych ilościach. Stopniowe zastąpienie mięsa rybami jest bardziej korzystne dla zdrowia. Jeżeli zaś wyeliminowanie mięsa nie będzie możliwe ze względu na upodobania smakowe, poleca się spożywanie drobiu. Wśród mięs, których osoby z grupą A powinny unikać, znajdują się: baranina, wieprzowina, cielęcina, wątróbka. Najbardziej preferowane zaś są ryby tj. dorsz, karp, łosoś, makrela. Unikać należy śledzi i łososia. Ponieważ posiadacze grupy A muszą uważać na pokarmy ciężkostrawne, zaleca się im spożywanie jogurtów i kefiru, a unikanie jajek i płynnego mleka. Tłuszcze, które organizm przyswaja bez problemu to oliwa z oliwek. Śniadania osób z grupą A powinny opierać się na chlebie z mąki ryżowej i pieczywie lekkostrawnym np. waflach ryżowych. Unikać należy chleba wieloziarnistego i wysokobiałkowego. Zamiast ziemniaków dobrze jest spożywać różne rodzaje kasz np. grykę. W diecie mogą znaleźć się także makarony, mąka ryżowa i owies. Niewskazane są mąka pełnopszenna i biała. Najważniejszą rolę w menu przedstawicieli grupy A powinny odgrywać warzywa i owoce, które dostarczają organizmowi niezbędnych enzymów trawiennych oraz minerałów i antyutleniaczy. Wskazane jest spożywanie botwiny, brokułów,
cebuli, dyni, kapusty, sałaty, szpinaku, marchwi. Owoce, które powinny znaleźć się na stole to ananasy, borówki, cytryna oraz jeżyny. Odradza się banany i pomarańcze. Wśród napojów najbardziej preferowane jest czerwone wino, ponieważ wzmacnia pracę serca. Zaleca się picie soków tj. ananasowy, morelowy, grejpfrutowy a także wodę z cytryną. Przyprawy i dodatki, które poleca się osobom z grupą A to m.in. musztarda zamiast majonezu i ketchupu. Imbir, melasa i czosnek zamiast marynat i octów.
Dopasowanie jadłospisu do swojej grupy krwi korzystnie wpływa na utrzymanie odpowiedniej wagi ciała. Oprócz aktywności fizycznej, która zalecana jest dla całej populacji, chudnięciu osób z grupą krwi A sprzyja jedzenie produktów sojowych, warzyw, ananasów. Przybieranie na wadze jest spowodowane spożywaniem mięsa, nabiału i pszenicy. Postępowanie zgodne z grupą krwi może mieć korzystny wpływ na zdrowie, ponieważ maleje liczba groźnych infekcji i wirusów, zmniejsza się prawdopodobieństwo występowania chorób charakterystycznych dla przedstawicieli grupy, organizm lepiej funkcjonuje, wzmacnia się układ odpornościowy, oczyszcza się krew. Poprawia się praca gospodarki hormonalnej oraz zmniejsza się ryzyko wystąpienia zaburzeń związanych z przemianą materii. Osobom z grupą krwi A zaleca się korzystanie z ćwiczeń typu joga, tai-chi, jazda na rowerze, spacery, ćwiczenia rozluźniające, koszykówka, pływanie, aerobik.