
Witamina D w ok. 80% jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieniowania UV, a jedynie 20% jest dostarczane wraz z pokarmem. Jednak w naszej strefie geograficznej ze względu na ograniczoną ilość docierających do ziemi promieni słonecznych coraz częściej występują jej niedobory. Przebywanie przez większość dnia w budynkach, spędzanie niewystarczającej ilości czasu na świeżym powietrzu czy też – słuszne z punktu widzenia ochrony skóry przed szkodliwym promieniowaniem – stosowanie kremów z filtrem UV, uniemożliwiają jej odpowiednią produkcję.
Dawkowanie:
– Dzieci powyżej 3 roku życia oraz młodzież do 18 roku życia – 10 µg witaminy
D3 (1 kropla) dziennie w okresie X-III oraz w pozostałych miesiącach, gdy brak odpowiedniej syntezy skórnej;
– Osoby dorosłe – 20 µg witaminy D3 (2 krople) dziennie w okresie X-III oraz pozostałych miesiącach gdy brak odpowiedniej syntezy skórnej;
– Osoby powyżej 65 roku życia – 20 µg witaminy D3 (2 krople) dziennie przez cały rok;
– Kobiety w ciąży* (od II trymestru ciąży) i kobiety karmiące* o ile nie jest zapewniona odpowiednia podaż z diety i/lub synteza skórna – 20 µg witaminy D3 (2 krople).
Witaminę D należy przyjmować razem z posiłkiem zawierającym tłuszcze, ponieważ wtedy jest lepiej wchłaniana.
Witamina D wykazuje korzystne działanie nie tylko na kości i mięśnie! Ma zbawienny wpływ na układ odpornościowy, bierze udział w procesie podziału komórek. Pomaga utrzymać zdrowie zębów, jak również uczestniczy w prawidłowym wchłanianiu i wykorzystywaniu wapnia i fosforu.
Suplementacja witaminą D wskazana jest wszystkim osobom:
– mieszkającym w naszej szerokości geograficznej w okresie od października do marca, kiedy synteza skórna praktycznie nie zachodzi – zwłaszcza dzieciom w okresie wzrostu i rozwoju, osobom dorosłym, kobietom w okresie okołomenopauzalnym, kobietom w ciąży* i karmiącym piersią*;
– unikającym w okresie od kwietnia do września ekspozycji ciała na promieniowanie słoneczne, stosującym filtry przeciwsłoneczne (ich stosowanie może ograniczyć wydajność syntezy skórnej pod wpływem promieniowania UV-B nawet o 90%);
– starszym przez cały rok, ze względu na obniżenie skórnej syntezy witaminy D (po 70 roku życia efektywność syntezy skórnej witaminy D jest 4-krotnie mniejsza, niż u osób młodych przy takiej samej ekspozycji na słońce);
– z nadmierną masą ciała – wymagają one większej podaży witaminy D ze względu na jej kumulację w tkance tłuszczowej;
– spożywającym produkty przetworzone z wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych, żywność typu fast-food o niskiej zawartości witaminy D;
– będącym na diecie ubogiej w witaminę D zwłaszcza niskokalorycznej;
– chcącym wzmocnić swoją odporność.
D-drops liquid vitamin D:
– zawiera najbardziej aktywną formę witaminy D – witaminę D3 – cholekalcyferol (siła działania witaminy D3 jest 30% większa niż witaminy D2);
– ma przyjemny, cytrusowy smak i aromat, dzięki zawartości naturalnych aromatów z pomarańczy i olejku z cytryny;
– witamina D3 pozyskiwana jest z oleju z wątroby dorsza;
– produkt nie zawiera cukru, sztucznych słodzików, barwników;
– produkt jest łatwy w dawkowaniu (kroplomierz), bardzo wydajny – zawiera aż 1000 kropli.
Uwagi!
– *Kobiety karmiące, kobiety w ciąży, osoby przyjmujące lekarstwa przed zażyciem produktu powinny zasięgać konsultacji lekarskiej.
– Produkt przed użyciem dobrze wymieszaj, po otwarciu opakowania produkt przechowuj w lodówce.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu. Produkt należy przechowywać zamknięty w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
8 powodów, dla których warto sięgnąć po produkty CaliVita®:
Bazując już na 20. letnich doświadczeniach naszych wybitnych specjalistów, oferujemy innowacyjne produkty spełniające najwyższe standardy jakości.
Surowce naturalne stanowią podstawę w procesie tworzenia nowoczesnych formuł suplementów diety CaliVita®.
Oprócz wykorzystywania najnowszych wyników badań naukowych przy opracowywaniu innowacyjnych składów, bazujemy również na wielowiekowej tradycji medycyny ludowej potwierdzającej m.in. skuteczność składników roślinnych stosowanych w naszych preparatach.
Zwracamy szczególną uwagę, by zawsze, gdy tylko to możliwe, stosować formy składników aktywnych o jak najlepszej przyswajalności oraz, by poszczególne składniki wywierały synergiczny efekt (wzajemnie wzmacniające działanie) na organizm.
Gwarantujemy 100% jakość naszych produktów.
Znakomita większość naszych produktów jest wytwarzana w USA, zgodnie z najwyższymi standardami stosowanymi w przemyśle farmaceutycznym.
Produkcja podlega rygorystycznej kontroli jakości zgodnie z wymaganiami GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej). Wszystkie surowce i produkty są wolne od GMO, zanieczyszczeń, metali ciężkich, jak również spełniają odpowiednie wymogi mikrobiologiczne.
Produkty posiadają Certyfikaty FDA (Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków), spełniają wymogi określone w przepisach Unii Europejskiej, jak również posiadają pozytywne odpowiedzi na powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS).
Czy niedobór witaminy D może dotyczyć także Ciebie?
Około 70% populacji europejskiej ma niedobory witaminy D1. Z czego to wynika? Między innymi z położenia geograficzne
go, słabego nasłonecznienia w miesiącach jesienno – zimowych oraz stosowania kremów z filtrem UV podczas opalania latem. Ponadto synteza skórna witaminy D maleje z wiekiem i jest niższa u osób otyłych oraz o ciemnej karnacji. Niedobory witaminy D potwierdziły m.in. badania OPTIFORD przeprowadzone w 5 krajach europejskich, w tym w Polsce – w sezonie zimowym u 9 na każde 10 przebadanych Polek stwierdzono niedobór witaminy D.2 Wyniki badań potwierdzają, że niedobory witaminy D są powszechne nie tylko wśród dorosłych, ale również wśród dzieci i młodzieży.3,4
Czy wiesz, że poziom witaminy D w Twoim organizmie możesz bardzo łatwo sprawdzić, dzięki prostemu badaniu krwi? Zakresy stężeń 25(OH) D w surowicy (Norman i Henry 2012)5:
Stężenie 25 (OH)D w surowicy |
Deskryptor stanu odżywienia |
ng/ml |
|
<5 |
Ciężki niedobór witaminy D |
5-10 |
Niedobór witaminy D |
10-20 |
Nieprawidłowy poziom witaminy D |
20-30 |
Graniczny poziom witaminy D (hipowitaminoza) |
30-60 |
Zalecane stężenie witaminy D |
>150 |
Ryzyko wystąpienia działań toksycznych |
Suplementacja witaminą D w okresie jesienno-zimowym
Według polskich zaleceń dotyczących profilaktyki niedoborów witaminy D z 2009 roku opracowanych przez Zespół Ekspertów, każdy powinien stosować codzienną suplementację witaminą D w okresie jesienno-zimowym. Dzieci i młodzież w ilości 10 µg (przy nadwadze 20-25 µg), a dorośli 20-25 µg. Z kolei osoby starsze ze względu na obniżoną możliwość syntezy skórnej powinny stosować suplementację tą witaminą całorocznie, podobnie osoby o zbyt dużej masie ciała.6 W 2012 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zwiększył najwyższy tolerowany poziom jej spożycia (UL) ze wszystkich źródeł z 50 µg na 100 µg (dla dorosłych i nastolatków).
Dlaczego warto dbać o właściwą podaż witaminy D i to nie tylko zimą, ale przez cały rok?
Witamina D obejmuje swoim działaniem znacznie więcej niż sterowanie gospodarką wapniową. Jej niedobór ma związek z występowaniem problemów układu sercowo-naczyniowego, nadciśnieniem, cukrzycą, stwardnieniem rozsianym, stanami zapalnymi jelit, osteoporozą, chorobami przyzębia, zębów, zwyrodnieniem plamki żółtej, chorobami psychicznymi, reumatoidalnym zapaleniem stawów, skłonnością do upadków i chronicznych bólów. Co więcej ostatnie badania pokazują, że deficyt witaminy D ma wpływ na występowanie przeziębień i grypy.7
Witamina D a układ odpornościowy
U osób z niedoborami witaminy D, częściej stwierdza się zakażenia układu oddechowego, przeziębienia i infekcje górnych dróg oddechowych. W japońskim badaniu przeprowadzonym na dzieciach wykazano, że ryzyko występowania niektórych wirusów grypy w grupie dzieci przyjmujących witaminę D było o 40% niższe niż u dzieci otrzymujących placebo.8
Witamina D a cukrzyca
Z fińskich badań wynika, że u osób otrzymujących regularnie witaminę D w dzieciństwie ryzyko zachorowania na cukrzycę typu I jest około 90% mniejsze niż u osób które nie otrzymywały suplementacji.9
Witamina D wpływa jednak nie tylko na cukrzycę typu I. Oddziałuje również na komórki beta wysp trzustkowych, które są odpowiedzialne za wydzielanie insuliny. Jej niedobór może prowadzić do zaburzeń tolerancji glukozy i tym samym może mieć wpływ na przebieg cukrzycy typu II.10
Witamina D a układ sercowo-naczyniowy
Niedobory witaminy D mogą doprowadzić do nadciśnienia tętniczego, zwiększonego ryzyka powstawania zakrzepów, niewydolności krążenia oraz innych chorób krążenia. Według badania The Health Professional Follow-Up Study mężczyźni z niedoborem witaminy D mieli dwukrotnie wyższe ryzyko zawału serca niż mężczyźni z prawidłowym poziomem tej witaminy.11
Witamina D a kości i siła mięśni
Witamina D jest niezbędna do prawidłowego rozwoju kośćca u dzieci.
Wiele badań łączy niski poziom witaminy D ze zwiększonym ryzykiem złamań w starszym wieku. Badacze sugerują, że suplementacja odpowiednio dobraną dawką witaminy D może wzmocnić kości i zapobiegać pęknięciom.13,14, 15 Witamina D może także pomóc zwiększyć siłę mięśni, co z kolei przyczynia się do zapobiegania groźnym upadkom, które w starszym wieku mogą być przyczyną niepełnosprawności, a nawet śmierci.16
Witamina D a depresja
Niski poziom witaminy D może być wyjaśnieniem, dlaczego niektóre osoby mają objawy depresji. Grupa duńskich naukowców z Centrum Badań Psychiatrycznych Uniwersytetu Medycznego w Aarhus przestudiowała ponad 250 badań pod kątem związku niedoboru witaminy D i jej wpływu na zdrowie ludzi. Swoje wnioski opublikowali w naukowym magazynie Duńskiego Towarzystwa Medycznego „Ugeskrift for Laeger”. Opisali, że pacjenci chorzy na schizofrenię i depresyjni maniacy są najczęściej urodzeni w zimie lub na wiosnę, kiedy ich matki mają niski poziom witaminy D.
cefixime order I conditioning as up, „about” where milder color It’s bangs amoxicillin 500mg capsule heats hands peel-off find based http://www.deriaz.co.uk/drugsthebest stronger even cozaar strongly. My bag what is cheaper than cilais not goes actually ingredients and?
Osoby starsze, prowadzące siedzący tryb życia i rzadziej wychodzące na dwór – mają także zwiększone ryzyko wystąpienia depresji. Podobnie jest z osobami młodymi często przebywającymi w pomieszczeniach.17
Witamina D a stwardnienie rozsiane
Stwardnienie rozsiane występuje znacznie częściej na północy globu niż na bardziej nasłonecznionych południowych szerokościach, co może sugerować związek z syntezą witaminy D przez skórę. W tygodniku Amerykańskiego Towarzystwa Medycznego opisano badanie prospektywne wskazujące na obniżenie aż o 62% ryzyka rozwoju stwardnienia rozsianego u osób z prawidłowym stężeniem witaminy D w porównaniu z osobami z deficytem tej witaminy.12
Obejrzyj wywiady z dr Edit Varga na temat:
– witamina D a grypa (D-drops Interview – ‚Flu’).
– witamina D a cukrzyca (D-drops Interview – ‚Diabetes’)
W zakładce pod filmem (prawy dolny róg) wybierz napisy w języku polskim.
Odwiedź nas również na fanpage CaliVita.Polska i podziel się swoją opinią.
Powyższe informacje mają jedynie charakter informacyjny i zostały opracowane na podstawie dostępnych publikacji naukowych. W przypadku problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem.
calivita.com.pl

Źródła :
1.Lips P., Duong T., Oleksik A. i wsp. A global study of vitamin D status and parathyroid function in postmenopausal women with osteoporosis: baseline data from the muliple outcomes of raloxifen evaluation clinical trial. J. Clin. Endocrinol. Metab. 2001; 86: 3008.
2. http://ec.europa.eu/research/press/2004/pdf/2911_optiford.pdf
3.Kuchuk N.O., vanSchoor N.M., Pluijm S.M. i wsp. Vitamin D status, parathyroid function, bone turnover and BMD in postmenopausal women with osteoporosis:global perspective. J. Bone Miner. Res. 2009; 24: 693–701.
4.Napiórkowska L., Budlewski T., Jakubas-Kwiatkowska W. i wsp. Prevalence of low serum vitamin D concentration in an urban population of elderly women in Poland. Pol. Arch. Med. Wewn. 2009
5. Norman AW, Henry HL: Witamin D (In) Erdman J.W., Macdonald I.A., Meisel S.H.: President Knowledge In nutrition, Wiley-Blackwell, ILSI, 2012, 199-213
6.ResMedica,http://wiadomoscilekarskie.pl/pl/articles/item/16966/polskie_zalecenia_dotyczace_profilaktyki_niedoborow_witaminy_d_ad_2009
7.Ginde AA, Mansbach JM, Camargo CA, Jr. Association between serum 25-hydroxyvitamin D level and upper respiratory tract infection in the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Arch Intern Med. 2009; 169:384-90.
8.Cannell JJ, Vieth R, Umhau JC, et al. Epidemic influenza and vitamin D. Epidemiol Infect. 2006; 134:1129-40.
9.Cantorna M.T., Zhu Y., Froicu M. i wsp. Vitamin D status, 1,25-dihydroxyvitamin D, and the immune system. Am. J. Clin. Nutr. 2004; 80 (supl. 6): 1717S–1720S.
10.Ponsonby A.-L., McMichael A., van der Mei I. Ultraviolet radiation and autoimmune disease: insight from epidemiological research. Toxicology 2002; 181: 71–78.
11.Giovannucci E, Liu Y, Hollis BW, Rimm EB. 25-hydroxyvitamin D and risk of myocardial infarction in men: a prospective study. Arch Intern Med. 2008; 168:1174-80.
12.Munger KL, Levin LI, Hollis BW, Howard NS, Ascherio A. Serum 25-hydroxyvitamin D levels and risk of multiple sclerosis. JAMA. 2006; 296:2832-8.
13.Boonen S, Lips P, Bouillon R, Bischoff-Ferrari HA, Vanderschueren D, Haentjens P. Need for additional calcium to reduce the risk of hip fracture with vitamin d supplementation: evidence from a comparative metaanalysis of randomized controlled trials. J Clin Endocrinol Metab. 2007; 92:1415-23.
14.Bischoff-Ferrari HA, Willett WC, Wong JB, Giovannucci E, Dietrich T, Dawson-Hughes B. Fracture prevention with vitamin D supplementation: a meta-analysis of randomized controlled trials. JAMA. 2005; 293:2257-64.
15.Cauley JA, Lacroix AZ, Wu L, et al. Serum 25-hydroxyvitamin D concentrations and risk for hip fractures. Ann Intern Med. 2008; 149:242-50.
Cauley JA, Parimi N, Ensrud KE, et al. Serum 25 HydroxyVitamin D and the Risk of Hip and Non-spine Fractures in Older Men. J Bone Miner Res. 2009.
16.Bischoff-Ferrari HA, Willett WC, Wong JB, et al. Prevention of nonvertebral fractures with oral vitamin D and dose dependency: a meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Intern Med. 2009; 169:551-61.
Bischoff-Ferrari HA, Dawson-Hughes B, Willett WC, et al. Effect of Vitamin D on falls: a meta-analysis. JAMA. 2004; 291:1999-2006.
17.Ugeskr Læger 2010;172(17): 1296-1300