

Borówka amerykańska zwana także borówką wysoką jest rośliną wieloletnią pochodzącą z Ameryki Północnej. Popularność zyskała także w innych krajach. Ze względu na cenne właściwości coraz częściej uprawia się ją w Polsce.
Owoce są smaczne i bogate w wiele wartościowych składników. Borówka amerykańska jest źródłem przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki powstające w procesie przemiany materii. Przyczyniają się one do powstawania miażdżycy naczyń krwionośnych, odpowiadają za starzenie się skóry. Antyutleniacze zawarte w owocach regulują poziom cholesterolu. Borówka amerykańska jest źródłem pierwiastków mineralnych tj. selen, cynk, miedź czy mangan oraz witamin: C, A, B, PP. Obecność kwasów foliowego i egalowego powoduje antynowotworowe działanie. Częste spożywanie borówki może uchronić przed rakiem płuc, krtani i przełyku. Ze względu na dużą aktywność substancji, owoce powinny być jedzone w postaci surowej. Wszelkie przetwarzanie może znacząco zmniejszyć ilość wartościowych składników. Dobroczynne działanie borówki wykorzystywano w leczeniu wielu chorób i dolegliwości. Wprowadzenie borówek do swojej diety korzystnie wpłynie na ciśnienie krwi, układ nerwowy i skórę. Cenne właściwości owoców szczególnie doceniają osoby chore na cukrzycę. Wyciąg z liści lub spożycie surowych owoców działają jak insulina. Sok z borówek wykorzystywano w leczeniu kaszlu, infekcji i chorób przyzębia ze względu na właściwości bakteriobójcze. Kobiety w ciąży powinny spożywać borówkę z uwagi na zawartość kwasu foliowego. Warto podkreślić, że oprócz substancji zawartych w owocach, cenny okazuje się kolor borówki. Barwnik skutecznie poprawia jakość widzenia, niweluje zmęczeniu wzroku. Spożywanie borówek korzystnie wpływa na koncentrację i refleks, dlatego szczególnie zaleca się je kierowcom i osobom spędzającym dużo czasu za biurkiem.
Uprawa borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska należy do bardzo wymagających roślin. Konieczna jest gleba kwaśna, nawożona każdej wiosny siarczanem potasu lub siarczanem amonu. Istnieje około 450 odmian borówki amerykańskiej. Na największą skalę uprawia się ją w USA. Polska znajduje się na 3 miejscu w produkcji światowej.