Niezdrowy wygląd, omdlenia, osłabienie, brak apetytu – te i inne objawy mogą być skutkiem zbyt niskiej odporności organizmu. Tłumaczymy sobie, że to tylko efekty ciągłej pracy, stresu i wystarczy odpocząć, żeby pozbyć się problemu. Niestety nie zawsze długotrwały odpoczynek może przynieść oczekiwane rezultaty.
Warto więc wykonywać regularne badania, aby sprawdzić stan naszego zdrowia. Złe odżywianie, brak ruchu fizycznego, niedosypianie, duża ilość używek – to główni sprawcy późniejszych dolegliwości układu immunologicznego. Obniżenie odporności organizmu sprawia, że towarzyszą nam częste zakażenia oraz infekcje dróg oddechowych. Wówczas należy zastosować odpowiednią profilaktykę. Przede wszystkim trzeba poprawić jakość życia. Zadbać, aby w menu znalazły się warzywa, owoce, produkty mleczne. Szczególnie polecana jest papryka, pomidory, marchew, rzodkiewka oraz żywność, która zawiera sporą ilość białka. Warto również uzupełnić swój jadłospis o suplementy diety i witaminy. W zimie dobrze jest zaopatrzyć się w preparaty wzmacniające odporność. Ponadto niezwykle ważnym czynnikiem jest dbałość o higienę. Częste mycie rąk jest niezbędne, kiedy przebywamy w dużym otoczeniu ludzi. Zaleca się także picie znacznej ilości wody.
Zdarza się, że niska odporność nie jest efektem tylko nieodpowiedniego trybu życia. Wyróżnia się tzw. niedobór odporności wrodzony, który wynika z uwarunkowań genetycznych. Wówczas
stosuje się leczenie preparatami tj. interferon oraz immunoglobuliny.
Choroby sprzyjające obniżeniu odporności
Ciężkie przewlekłe choroby, infekcje i nowotwory przyczyniają się do spadku odporności organizmu. Są to m.in.: przewlekła białaczka limfatyczna, ziarnica złośliwa, szpiczak mnogi, zaburzenia szpiku kostnego oraz nowotwory układu krwiotwórczego. Zwiększone ryzyko obniżonej odporności stanowią diabetycy oraz osoby cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów.
Czynniki mające wpływ na ludzką odporność
– zanieczyszczenie powietrza, częsty kontakt ze środkami chemicznymi tj. farby, metale ciężkie, tworzywa sztuczne,
– nadużywanie alkoholu,
– spożywanie sporej ilości przetworzonej żywności, zawierającej konserwanty,
– częste przyjmowanie lekarstw,
– wdychanie dymu tytoniowego
Niska odporność u dzieci
Częste infekcje, stany zapalne, grypa u małych dzieci mogą być efektem nie tylko czynników zewnętrznych tj. skażenie środowiska czy promieniowanie jonizujące. Poziom i jakość odporności malucha zależny jest od tego, w jaki sposób przebiegała ciąża, jakim sposobem karmiono dziecko po urodzeniu. Dobry stan zdrowia matki ma wpływ na późniejszą kondycję zdrowotną noworodka. Odżywianie podczas ciąży, przyjmowanie odpowiednich witamin, minerałów i mikroelementów ma kluczowe znaczenie dla zdrowia pociechy. Ponadto warto pamiętać, że największy wpływ na odporność malucha będzie miało karmienie go piersią. Wówczas organizm malucha wytwarza sporą dawkę przeciwciał i dzięki temu jest mniej narażony na infekcje. Ponadto z pokarmem matki dziecko otrzymuje wszystkie niezbędne witaminy i minerały. Jeśli u dziecka pojawiają się infekcje, katar, kaszel i gorączka, należy je przede wszystkim dobrze zbadać przed podaniem jakiegokolwiek antybiotyku. Dla malucha bezpieczne będą produkty tj. witamina C oraz te pochodzenia naturalnego. Inne lekarstwa należy podawać po konsultacji z lekarzem. Ważną rolę odgrywa także dostarczanie maluchowi jak największej ilości płynów.
Warto więc pamiętać, aby nie bagatelizować częstych infekcji i chorób zakaźnych, bo mogą być one efektem słabej odporności. Jeśli zaś przeziębimy się raz na jakiś czas, nie musimy się martwić, ponieważ wówczas organizm uczy się walczyć z zewnętrznymi zagrożeniami. Wystarczy więc ciepła kąpiel, herbata z miodem, sokiem malinowym i cytryną oraz długi sen, a na pewno poczujemy się lepiej. Nie zapominajmy także o wysiłku fizycznym. Regularne spacery, basen czy jogging przyczynią się do wzmocnienia układu odpornościowego. Dobra kondycja oraz odpowiedni tryb odżywiania to najważniejsze czynniki, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się lepszym zdrowiem.