Chociaż nadeszła złota polska jesień i pogoda jest dla nas łaskawa tego roku, wieczory stają się coraz chłodniejsze. W autobusach i tramwajach tłumy ludzi walczą z pierwszymi przeziębieniami. Codzienny pośpiech sprawia, że nie dbamy o swoje zdrowie. Zapominamy o przyjmowaniu witamin, zdrowym i regularnym odżywianiu.
Tymczasem bardzo ważne jest codzienne uzupełnianie niedoborów składników odżywczych i witamin. Utrzymanie odpowiedniego poziomu odporności pozwala na zdrowe przetrwanie jesienno-zimowej pory. Dlatego też warto regularnie przyjmować witaminę C. Jej niedobór nie jest od razu odczuwalny. Pierwsze oznaki to przede wszystkim zmęczenie, które przecież możemy tłumaczyć przepracowaniem lub nieprzespaną nocą. Następnie pojawiają się bóle w stawach, brak apetytu czy krwawienia z dziąseł oraz zwiększa się ryzyko występowania rozmaitych infekcji. Kiedy odkryjemy niedobór witaminy C, sięgamy po środki farmakologiczne. Jednak nie musi to być jedyny sposób jej uzupełniania. W bardzo wielu produktach żywnościowych znajduje się witamina C.
Doceniane zwłaszcza przez nasze babcie owoce róży są nie tylko symbolem młodości, ale także obfitują w witaminę C. Już pół szklanki soku z róży uzupełnia naszą codzienną dietę w tę witaminę. Badania dowiodły, że w różanych owocach znajduje się więcej witaminy niż w cytrusach.
Równie wartościowe jak róża są owoce żurawiny. Robimy z niej konfitury, nalewki i soki. Soczyste owoce żurawiny doskonale nadają się także na wino i napoje. W jej składzie znajdują się, oprócz witaminy C, także wapń, fosfor, miedź i jod. Są to składniki, których codzienne przyswajanie pozwoli uniknąć dręczących przeziębień i grypy.
Dziko rosnąca jarzębina jest przez nas często omijana i uważana za krzew ozdobny. Tymczasem owoce jarzębiny to prawdziwa witaminowa uczta. Znajdują się w niej: witamina C, beta-karoten, potas, sód, magnez, miedź, kwasy organiczne a także witaminy z grupy B, PP i K. Nie warto więc przechodzić obojętnie wobec takiej witaminowej bomby.
Jedz owoce i jarzyny, w nich mieszkają witaminy, kto je sobie lekceważy, musi chodzić do lekarzy…
Już kiedy byliśmy dziećmi, wpajano nam, że źródłem wielu witamin są świeże owoce i warzywa. Jest to oczywiście prawda. Owoce, zwłaszcza cytrusy, zawierają sporą ilość witaminy C. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ich konsumpcją. Pomarańcze czy grejpfruty są silnymi alergenami, dlatego spożywane w dużej ilości mogą wywołać niepożądane efekty tj. wysypka czy wszelkiego rodzaju uczulenia. Kategorycznie zabrania się podawania cytrusów kobietom karmiącym piersią oraz kobietom w ciąży.
Oprócz egzotycznych cytrusów, możemy uzupełniać witaminowe niedobory naszą polską czarną porzeczką. Możemy ją przyswajać w postaci galaretek, dżemów, konfitur. Jednak najzdrowszą formą jest spożywanie jej na surowo. W letnim okresie warto jeść także dużą ilość jabłek, truskawek i poziomek.
Nie zapominajmy również o warzywach tj. brukselka, natka pietruszki, koperek, ziemniaki, szpinak czy kwaszona kapusta. Są one źródłem witamin i innych odżywczych składników. Zaś do kanapek i sałatek warto jak najczęściej dodawać pomidory, które zawierają około 180 g witaminy C, dlatego pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu. Podobnie jak pomidory, również papryka powinna znaleźć się w naszej codziennej diecie, ponieważ jest źródłem witaminy C, soli mineralnych oraz flawonoidów. Poza tym wzmacnia odporność i niweluje wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania nowotworów.
Jeśli więc odpowiednio chcemy przygotować nasz organizm na walkę z niską temperaturą, infekcjami i grypą, zaopatrzmy się nie tylko w odpowiednie suplementy, ale pamiętajmy także o odpowiednim żywieniu. Skutki niedoboru witaminy C nie nastrajają pozytywnie. Jednak pamiętajmy, aby nie doprowadzić również do jej przedawkowania. Wówczas możemy spotkać się z następującymi objawami: ból głowy, żołądka, biegunka, wymioty, wysypka skórna, kamienie nerkowe, nudności.
Warto więc dopasować dawkę witaminy do poszczególnej grupy wiekowej. Inna ilość witaminy będzie potrzebna dzieciom, inna młodzieży a jeszcze inna dorosłym. Kobiety w ciąży oraz stosujące środki antykoncepcyjne, osoby palące potrzebują większą dawkę witaminy.