Lizyna Plus

Kwiecień 02, 2010

L-Lysine PLUS, najnowszy produkt CaliVita®, świetnie nadaje się do tych celów. Oprócz lizyny zawiera również witaminę C, która posiada właściwości antyoksydacyjne, wspiera układ odpornościowy. Chroni DNA, białka, tłuszcze przed utlenianiem. Wpływa na syntezę kolagenu i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Odgrywa istotną rolę w metabolizmie energetycznym i we wchłanianiu żelaza. Może stanowić wspaniałe uzupełnienie działania lizyny.

koszykCena klubowa L-Lysine Plus

Opakowanie : 60 kapsułek

Skład Lizyna Plus

  • L-lizyna 500 mg
  • Witamina C 60 mg

Sposób użycia: 1 kapsułka dziennie z posiłkiem.

W dorosłym organizmie białko stanowi około 20% masy ciała, z czego 46% można odnaleźć w mięśniach szkieletowych, 18% w skórze, 4% w tkance tłuszczowej, podczas gdy 10% znajduje się we krwi. Białka podlegają ciągłemu rozpadowi i odnowie. Proces ten uzależniony jest od podaży aminokwasów, ponieważ stanowią one podstawowy element budowy wszystkich białek. W ludzkim organizmie białka złożone są z 20 aminokwasów, lecz nie każde białko zawiera wszystkie aminokwasy. Dzięki ogromnej liczbie kombinacji i różnorodności masy cząsteczkowej może powstać wiele (1012) odmian białek, pełniących w ustroju różnorodne funkcje: niektóre uczestniczą w budowie tkanek (mięśni, kości, paznokci, włosów), inne regulują procesy metaboliczne, transportują substancje odżywcze (np. hemoglobina), pełnią funkcje hormonów, czynników wzrostu. Mogą również odgrywać ważną rolę w obronie immunologicznej (immunoglobuliny).

Organizm nie potrafi syntetyzować 8 aminokwasów, dlatego muszą być one dostarczane z dietą. Nazywamy je aminokwasami egzogennymi lub niezbędnymi. Niektóre aminokwasy są wytwarzane w ustroju, ale w szczególnych warunkach, np. podczas szybkiego wzrostu lub choroby, ich synteza jest niewystarczająca. Nazwano je aminokwasami względnie egzogennymi lub warunkowo niezbędnymi.

Lizyna należy do grupy aminokwasów niezbędnych. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa lysis, co oznacza „rozpuszczenie”. Poza udziałem w budowie białek, aminokwas ten pełni w organizmie wiele innych funkcji: wspomaga przyswajanie wapnia, jest niezbędny w tworzeniu kolagenu – głównego białka tkanki łącznej. W efekcie działa korzystnie we wszystkich miejscach, gdzie znajduje sie kolagen, m.in. w skórze, ścięgnach, kościach, chrząstce i ścianach naczyń krwionośnych, zapewniając w ten sposób ich odpowiednią strukturę. Warto pamiętać, że L-lizyna jest również niezbędna w syntezie L-karnityny, substancji nieodzownej w metabolizmie tłuszczów, procesach produkcji energii oraz do prawidłowego funkcjonowania mięśni.

Podczas komponowania naszej codziennej diety, oprócz odpowiedniego spożycia aminokwasów, powinniśmy zwracać szczególną uwagę również na ich wzajemną równowagę. L-Lizyna w niektórych produktach spożywczych (kasza jęczmienna, płatki owsiane, ryż, pieczywo pszenne, chleb pszennorazowy, żytnio-razowy, orzechy włoskie) jest jednym z aminokwasów ograniczających, tzn. występuje w najmniejszej ilości w stosunku do ilości potrzebnej do biosyntezy białka w organizmie. Jego odpowiednia podaż jest zatem istotna, ponieważ wyznacza on możliwość wykorzystania innych aminokwasów na cele budulcowe. Brak lub niska zawartość choćby jednego aminokwasu egzogennego uniemożliwia wykorzystanie pozostałych aminokwasów do syntezy białka.

Suplementację L-lizyną zaleca się osobom: na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, odchudzającej, niskobiałkowej, ciężko pracującym fizycznie, narażonym na stres, dbającym o swój wygląd.

Aminokwas lizyna stanowi niezbędny komponent strukturalny kolagenu, którego zwiększona ilość jest potrzebna w miejscu gojenia się ran. Lizyna jest niezbędnym aminokwasem, którego organizm ludzki sam nie potrafi wyprodukować, dlatego też należy dostarczać ją wraz z dietą. Organizm pacjenta po operacji może zużyć nawet do 100 gramów białka dziennie, w związku z tym zapotrzebowanie na niezbędne aminokwasy, np. lizynę, będzie podwyższone. Wynika z tego, że brak lizyny może stanowić przeszkodę w gojeniu się ran ponieważ jest to składnik potrzebny do tworzenia tkanki łącznej. Ponadto ważną rolę w tworzeniu tkanki łącznej odgrywa odpowiednia ilość witaminy C, bez której powstawanie tkanki łącznej pomiędzy komórkami jest utrudnione, a nowa tkanka zamykająca rany może być wątła, uszkodzona lub może jej brakować.

Źródło: Fragmenty opracowania ,,Masz gojące rany, jesteś po operacji?… Nie zapomnij o witaminie C!’’

Instytut Naukowy Dr Ratha, Santa Clara, Kalifornia, USA

 

L-Lysine PLUS, suplement diety

Opakowanie: 60 kapsułek
Składniki aktywne L-Lysine PLUS/1 kapsułka:
L-lizyna – 500 mg
Witamina C – 60 mg
Sposób użycia:
1 kapsułka dziennie z posiłkiem.

kliknij w obrazek aby go powiększyć

No comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>