Soczyste, słodkie, orzeźwiające – czyli cytrusowa przyjemność. Pomarańcze, mandarynki, grejpfrut, cytryna – spożywamy je w dużych ilościach. Lubimy jeść je na deser, dodawać do ciast i sałatek. Chociaż są bardzo zdrowe, niektórzy muszą je ograniczać ze względu na alergie skórne. Jednak dostarczają naszemu organizmowi wiele cennych witamin i minerałów.
Pomarańcza – to symbol dobrobytu. Na zimowe przeziębienia stosujemy niezmierzoną ilość lekarstw, tymczasem to właśnie pomarańcze bogate są w składniki, które skutecznie wpływają na rozmaite infekcje i wzmacniają naszą odporność, ponadto ułatwiają przyswajanie żelaza. Pomarańcze zawierają wapń, który jest niezbędny dla prawidłowej struktury kości. Jeśli wiec nie przepadamy za mlekiem i produktami mlecznymi, warto spożywać cytrusy. Cennymi składnikami dla naszego zdrowia są także potas, który poprawia gospodarkę wodną oraz błonnik, pobudzający pracę jelit. Pomarańcze bogate są również w kwas foliowy, jednak nie mogą być spożywane przez kobiety w ciąży. Dobroczynne właściwości pomarańczy powinny docenić osoby otyłe. Owoce te obniżają zły cholesterol, chronią przed chorobami nowotworowymi oraz stanami zapalnymi. Oprócz samego owocu, zaleca się spożywanie białej skórki znajdującej się na nim, gdyż jest ona źródłem witaminy P oraz wspomaga trawienie. Przeciwmiażdżycowe działanie ma łupina pomarańczy oraz liście. Ponadto są one bogate w kwas pomarańczowy, pektyny i olejki eteryczne. Na wszelkie dolegliwości grypowe warto stosować it si e lasciato affascinare ed ha deciso di integrare la propria offerta con il lancio di 3 nuove versioni di slot machine , e tra queste non manca una delle versioni piu apprezzate con l’eroe della Marvel di blade, l’ammazza vampiri soeciale. świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, który obniża temperaturę ciała oraz wspomaga wydalanie produktów przemiany materii.
Cytryna – to prawdziwa dawka zdrowia. Oprócz witamin tj. A, E, B1, B2, B3, B6 oraz C zawiera także rutynę (witaminę P), która niweluje symptomy szkorbutu. Cytrynę zaleca się spożywać wraz ze skórką, ponieważ to właśnie ona jest największym źródłem wszystkich składników. W cytrynie zawarte są także węglowodany, białka, woda oraz pierwiastki tj. sód, magnez, wapń, fosfor, żelazo i jod. Dlaczego cytrynę warto jeść podczas chorób i anemii? Przede wszystkim działa łagodząco na stany zapalne, oczyszcza wątrobę, zmniejsza katar i krwawienia z nosa, poprawia stan organizmu w czasie anemii i przewlekłych infekcji. W kosmetyce cytryna jest wykorzystywana jako dodatek do kremów do rąk oraz preparatów regenerujących włosy.
Grejpfrut – owoc dobroczynny dla zdrowia ze względu na zawartość witaminy C, E, PP, B oraz kwasu foliowego, pektyny, wapnia, cynku, fluoru, magnezu, manganu i potasu. Chociaż jego gorzkawy smak nie odpowiada każdemu, warto go spożywać chociażby od czasu do czasu. Grejpfrut działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Podobnie jak cytryny i pomarańcze, również grejpfrut poleca się spożywać w osłonce. W jaki sposób grejpfrut poprawia jakość naszego zdrowia? Przede wszystkim obniża zły cholesterol oraz krzepliwość krwi. Zalecany jest szczególnie diabetykom, ponieważ zawiera niski indeks glikemiczny. Ponadto wspomaga pracę jelit, pobudza apetyt. Może być stosowany także w użytku zewnętrznym. Wykazuje właściwości antybakteryjne. Spożywanie grejpfruta wraz z innymi cytrusami znacząco podnosi odporność i zwalcza infekcje.
Mandarynki – podobnie jak pozostałe cytrusy są źródłem witaminy C, A i B. Ich częste spożywanie sprawia, że poprawia się kondycja skóry i jakość widzenia. Dodatkowo mandarynki wzmacniają układ immunologiczny oraz poprawiają krążenie. Są niskokaloryczne, mogą być spożywane w dużej ilości. Zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne tj. miażdżyca czy cukrzyca. Wspomagają pracę wątroby. Szczególnie zaleca się spożywanie mandarynek osobom, które cierpią na schorzenia układu moczowego. Mandarynki bogate są w kwasy omega-3 i omega-6, węglowodany oraz błonnik.
Pomelo – wzmacnia odporność organizmu, jest naturalnym antybiotykiem podczas gorączki, zalecane osobom cierpiącym na choroby serca, zmniejsza cholesterol, ma właściwości pobudzające, wspomaga leczenie cukrzycy, zawiera substancje przeciwutleniające, skuteczne w walce z bezsennością.